Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Under dessa speciella tider med Coronaviruset så har givetvis många olika frågor uppstått och en del av dem kring försäkringar. Folk undrar om COVID-19 täcks av försäkringen och vad som gäller etc. Det kommer vi djupdyka lite i här nedan.

Rent allmänt kan man säga att alla vanliga försäkringar bör fungera precis som vanligt och om sjukdom är en faktor som räknas in i försäkringen så kan även COVID-19 ligga till grund för ersättning, precis som andra sjukdomar. Några få undantag kan finnas för sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen.

Just i denna artikel ska jag dock fokusera på en speciell försäkring, nämligen låneskyddet. Låneskydd är en sorts försäkring som man kan teckna i samband med att man tar ett lån, för att skydda sig om man skulle råka ut för något och får svårt att betala tillbaka. Låneskyddet är tänkt att gå in och ge ekonomiskt stöd till inbetalningarna på lånet, om man hamnar i ekonomiska svårigheter av olika oförutsedda skäl.

De huvudsakliga delarna i en försäkring av detta slag brukar handla om arbetslöshet och sjukdom. Alltså att man kan få ekonomisk ersättning och hjälp med inbetalningarna om man tappar inkomst på grund av att man har blivit arbetslös eller på grund av sjukskrivning (sjukdom eller skada). COVID-19 har helt klart påverkat båda dessa saker ganska mycket, varför det blir extra relevant.

När gäller låneskyddet vid COVID-19 och när gäller det ej?

Det grundläggande antagandet här är att försäkringen gäller precis som vanligt även under Coronakrisen och att man kan tillämpa den på samma vis som vid andra tillfällen. Om man blir sjuk, även om det är COVID-19, så kan man få ersättning från låneskyddet så länge man uppfyller kraven. Om man blir uppsagd och förlorar jobbet på grund av COVID-19 så kan man också få ersättning så länge man uppfyller kraven.

Man behöver alltså inte oroa sig för att det ska vara några specialregler just i år eller att man av något skäl inte ska bli ersätt just för att det handlar om COVD-19 och en pandemi. Det man ska fundera på är istället vad reglerna för just ditt låneskydd säger och att man uppfyller de kraven som finns. Det är där som det skulle kunna bli stopp.

Kvalificeringstid och karenstid

Dessa två begrepp är viktiga när det gäller försäkringsskyddet eftersom man inte kan få ersättning om någonting händer inom dessa tidsramar. Jag ska förklara lite närmare.

Kvalificeringstid är en period, t ex 30 dagar från dagen du tecknar din försäkring, som måste passera innan du har rätt att få ersättning. Om du skulle bli sjuk eller förlora jobbet inom denna period så får du inget på försäkringen. Tanken är att du inte ska kunna teckna en försäkring och sedan direkt efter råka ut för något.

Grundtanken är säkerligen att förhindra att folk skaffar låneskyddet när de redan vet att något är på väg att hända, t ex med jobbet eller hälsan, fast givetvis inte berättat detta för försäkringsbolaget. Där deras plan är att kunna utnyttja försäkringen men om du känner till att du är på väg att bli avskedad eller om du har fått reda på att du har en sjukdom innan du tecknar försäkringen så kan du inte få ersättning från den.

När det gäller karenstid så är det en period från din första sjukskrivningsdag och exempelvis 30 dagar framåt, som måste passera innan du kan få ersättning för sjukdom från försäkringen. Det är lite samma sak som karenstiden man har hos Försäkringskassan men oftast längre, som sagt 30 dagar eller liknande.

Att karenstiden finns och är lite längre beror förmodligen på att om du ska få betalningssvårigheter pga sjukdom / sjukskrivning så borde det handla om en längre period. Ett par veckors sjukskrivning ska inte påverka din ekonomi så hemskt att du måste få hjälp att betala av ditt lån, utan detta är avsett för dem som blir långtidssjuka och verkligen tappar inkomst.

Arbetslöshet

Om du blivit uppsagt pga Coronaviruset och krisen så kan du få ersättning från försäkringen som vanligt. Det går dock inte om du bara har blivit permitterad. Du måste ha blivit uppsagd och ha blivit arbetslös på riktigt.

På grund av kvalificeringstiden så funkar det inte att få ut pengar från försäkringen om du skulle förlora jobbet någon eller några dagar efter att du lånade pengar och skaffade låneskyddet. Du måste ta dig förbi kvalificeringstiden (vanligen runt 30 dagar) innan du kan få ut något på försäkringen.

Skulle du behöva sitta i karantän pga viruset så kan du inte heller få ersättning för detta. Det kan möjligen gå att få en del ersättning från Försäkringskassan för just detta. Men låneskyddet ger dig inga pengar för tid i karantän, även om det påverkar din lön.

Tyvärr omfattas inte egenföretagare (de som inte är anställda) av skyddet för arbetslöshet.

Sjukdom

Du kan inte heller ha COVID-19 eller vara sjukskriven för det då du tecknar försäkringen och sedan få ersättning för ekonomiskt bortfall pga denna sjukdom. Man får inte veta om att man har en sjukdom vid tiden för tecknandet av försäkringen, om den ska gälla.

Rent allmänt går det att få ersättning om man har COVID-19. Så länge man följer regelverket. Det som gäller är som sagt att du först och främst inte hade sjukdomen innan. För det andra gäller kvalificeringstiden även här, så de första 30 dagarna eller så kan du inte heller få något om du blir sjuk. Slutligen gäller karenstiden också, så du måste vara sjukskriven i ett antal dagar (bestäms av villkoren) innan du kan börja plocka ut ersättning.

Har du haft din försäkring en längre tid och plötsligt blir sjuk så kan du dock få ersättning som vanligt när du har passerat karenstiden och varit sjuk en lite längre tid. Detta även om det är COVID-19 du har.

Annat viktigt gällande lån och låneskydd

En del lån har betalningsfria månader. En månad och ibland flera även om man måste sprida ut dem lite. Detta kan vara ett annat sätt att göra det lite enklare för sig med betalningarna om man har ont om pengar till följd av Coronakrisen. Passa på att utnyttja de fria månaderna om du verkligen har det snålt i kassan.

I vissa fall kan det även funka att kontakta din långivare för att göra en specialdeal med dem. Detta gäller om du har stora problem att betala tillbaka lånet. Du kanske kan få en ny avbetalningsplan som är uppdelad på längre tid och med mindre belopp varje gång, så att du har chansen att klara betalningarna.

Det skadar aldrig att kontakta långivaren om du känner att det är på väg att bli problem med en betalning. Är du en skötsam och duktig kund i vanliga fall så bör det inte vara några större problem att diskutera med dem. Speciellt nu när det är väldigt speciella förutsättningar och folk som vanligen har starka och stabila inkomster kan se sig själv tappa dem bara pga Corona.

I övrigt ska du minnas alla stödåtgärder som finns för de som har drabbats av Corona! Det finns olika sätt att få ut ekonomiskt stöd, t ex om man har blivit permitterad eller vid vissa typer av lån osv. Kolla upp vilka saker som möjligen kan appliceras på dig och din situation och tveka inte att fråga om det är något du undrar över, eller att ansöka på stöd.

Kom även ihåg att låneskyddet normalt inte gäller om du bara har ett vikariat eller en projektanställning som pågår kortare tid än 6 månader. I dessa fall går det inte att få ut pengar. Samma gäller om du själv slutar ett jobb på egen hand. Du kan nämligen bara få pengar om du blir uppsagd av arbetsgivaren, inte om du väljer att gå.